torstai 17. marraskuuta 2011

Juustofondue (alkoholiton)

Juustofondue patongin kera on herkullinen vaihtoehto illanvieton herkkupöytään. Tavallisesti juustofondue tehdään juustoista, valkoviinistä, kirsikkaviinasta ja mausteista. Itse halusin kuitenkin tehdä alkoholittoman version eikä sellaisiin ole oikein reseptejä tarjolla, joten jouduin hieman soveltamaan.

Juustofondue
  • 200 g Emmental-juustoa
  • 200 g Turunmaa-juustoa
  • Ripaus mustapippuria
  • Valkosipulinkynsi
  • 1-2 rkl maissi- tai perunajauhoja
  • n. 2 dl omenamehua
  • 1-2 kananmunan keltuaista
Juustot ovat vain esimerkkejä ja niitä voi vaihtaa omien mieltymystensä mukaan. Omenamehu taasen on juurikin vaihtoehto valkoviinille. Kananmunan keltuainen ei perinteiseen fondueen kuulu, mutta alkoholin puute synnyttää sille tarpeen. Juusto rasvaisuutensa takia ei sekoitu veteen (eli omenamehuun), kun taas tavallisessa fonduessa valkoviinin ja kirsikkaviinan sisältämä alkoholi poistaa tämän esteen. Kananmunan keltuaista tarvitaan siis emulgointiaineena, eli se auttaa omenamehua ja juustoa muodostamaan tasaisen seoksen.
  1. Halkaise valkosipulinkynsi ja hiero sillä fonduepadan pohja. Tämä estää juustoa palamasta kiinni padan pohjaan. Valkosipulin voi hienontaa ja laittaa fonduepataan mausteeksi.
  2. Kuumenna omenamehu kattilassa kiehuvaksi ja lisää sekaan raastettu juusto vähän kerrallaan.
  3. Lisää keltuainen sulaneeseen juustoon ja sekoita kunnolla.
  4. Kun seos on tasainen, lisätään maissi- tai perunajauho kattilaan kylmään veteen sekoitettuna. Huomioi eri ohjeet maissi- ja perunajauhojen käytölle. Ohjeet löytyvät paketin kyljestä.
  5. Lisää suurustettuun fondueen mustapippuri.
  6. Kaada seos fonduepataan. Tarjoile esimerkiksi patonkikuutioiden tai vihannesten kanssa.
Suklaafondueen riittää lämmönlähteeksi kynttilä, mutta juustofondueen se on hieman liian vähän. Kannattaa siis käyttää fonduepadan virallista lämmönlähdettä polttonesteen kanssa, jotta juusto ei jähmety. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti